29-03-10

Bloggedichten en gezegdes

Onlangs kwam ik op een vreemde blog terecht, vreemd in die zin dat het een blog op een ander was. En natuurlijk ben ik weer vergeten om die url op te slaan! Hij schrijft in ieder geval veel gedichten, en wat ie zei over gedichten schrijven heeft mij doen nadenken (jaja, ik kan nadenken). Hij zei dat gedichten schrijven in feite emoties zijn die je beleefd hebt of nog beleeft, en dat alleen een dichter weet waar ie het over heeft. Dat veel mensen het dikwijls moeilijk hebben om het gedicht te begrijpen zoals hij het ervaart of ervaren heeft (dat wist ik allang). Dus besloot hij om er een ps onderaan toe te voegen zodat zijn lezers de emotionele toestand waarin hij zich bevond, beter konden plaatsen (niet aan gedacht). Eigenlijk heeft die man gelijk hè! Neem nu dat je een gedicht schrijft over verdriet, dan kan elkeen het zijne er van denken; Zou het liefdesverdriet zijn? Een geliefde die gestorven is? Een opa, oma? Maar als de schrijver er een ps bijzet, dan weet je wel waar hij het over heeft. Ikzelf vind het niet evident om die diepe emoties tentoon te spreiden hoor, het is dan net alsof je je ziel te grabbel gooit.

Achja, of het een moeilijk gedicht is of een gemakkelijk te begrijpen gedicht...een beetje geheimzinnigheid moet kunnen en als iemand het gedicht niet begrijpt of verkeerdelijk interpreteert, kun je het hem/haar dan ook niet kwalijk nemen. Bij gezegdes vind ik dan weer wel dat je er best je eigen mening erbij vermeld...hoe jij het ervaart enz. Het leuke daaraan is dat je er verschillende reacties op krijgt die elk een eigen waarheidje bevatten (als men er durft op te reageren wel te verstaan). ;-)

00:50 Gepost in Algemeen | Commentaren (4) | Tags: bloggedichten, gezegdes | Pin it!

Commentaren

Dag Maike Ik beaam hier volledig wat je schrijft. Als je over gevoelens gaat schrijven en daarbij dan nog beeldspraak gaat gebruiken (wat ik overigens prachtig vind) is het niet altijd evident om helemaal te bergrijpen wat de dichter precies bedoelt. Maar het geheel op zich kan je niettemin volledig aanspreken of soms ook helemaal niet. Hangt af van de stijl die een persoon prefereert.

Bij spreuken en citaten vind ik het ook zo fijn dat er verschillende meningen zijn en dat je eventueel van gedachten kunt wisselen.

Ik wens je nog een fijne namiddag en avond!

PS: Jaja, ik ben er alweer door hoor. Bedankt!
Lieve groetjes van Elle

Gepost door: Elle | 29-03-10

Reageren op dit commentaar

Hoi Maike, Ik weet nie of ik t een gedicht mag noemen. Een tekst om verdriet van me af te schrijven was t alleszins. t Moment dat mijn schoonmoeder gestorven was en ik er door omstandigheden niet onmiddellijk naar toe kon. Ik heb toen op een stukje papier een tekst geschreven, die was op een kwartiertje af.
Achteraf is deze tekst integraal op t gedachtenisprentje geplaatst :-)

Gepost door: Ri@ | 29-03-10

Reageren op dit commentaar

Een citaat is juist zo mooi omdat je er iets kan in zien dat je raakt en dat is voor iedereen anders.

Gepost door: Wopi | 29-03-10

Reageren op dit commentaar

Aan Ri@ Het toont aan dat jullie in een gedeeld verdriet zaten en elkaar heel diep aanvoelden. Het geeft een fijn gevoel als het tekstje op zo'n prentje mag staan. :-)

Gepost door: maike | 30-03-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.