19-09-10

Wat betekent "Dutch" voor de Engelsen

Of anders gezegd: Wat hebben de Nederlanders de Engelsen misdaan?

Voor de Engelsen is alles wat Hollands is slecht. Als wij iemands taaltje Chinees noemen of koeterwaals, dan heet het bij de Engelsen: It's double Dutch. Een feestje waar de gasten zelf hun drankjes moeten betalen, is a Dutch party. Als de Engelsen zeggen: we'll go Dutch -we gaan de Hollandse toer op- als ze uitgaan, dan bedoelen ze dat elk zijn eigen gelag betaalt. En sterker nog: Dutch act staat voor zelfmoord, Dutch comfort betekent een schrale troost, een kakafonie is een Dutch concert. A Dutch wife, staat ook voor een koudwaterkruik die je mee naar bed neemt op warme dagen!

Wat hadden de Hollanders dan misdaan?

De Engelsen kenden de Hollanders goed. Willem III van Oranje is koning geweest van Engeland, dus beide volkeren hebben veel met elkaar te maken gehad. Ik zou zeggen dat de verklaring psychologisch is: een vleugje chauvinisme (overdreven liefde voor het eigen vaderland) vermengd met wat xenofobie (vreemdelingenvrees), daar krijg je dergelijke uitdrukkigen van. Dat is wat Eugène Berode, een taalraadsman er over zegde.

En wat heb ik er over te zeggen: Ik ga liever met Hollanders om dan met Engelsen. Ze hebben beiden een grote mond maar de Engelsen roepen toch nog een hele toon harder...de chauvinisten! Als ik in het buitenland op vakantie ben, kom ik de Engelsen echt niet graag tegen met hun groot lawaai...en jullie?

17:31 Gepost in Algemeen, Roddels | Commentaren (5) | Tags: engelsen, hollanders, dutch | Pin it!

Commentaren

Eerlijk gezegd, kom ik geen van beiden graag tegen op vakantie. Ze zijn altijd zo luid, opvallend, totaal het tegenovergestelde van mezelf ...
Maar ik ga hier niet iedereen over dezelfde kam scheren !

Gepost door: Mamapippa | 19-09-10

Reageren op dit commentaar

probeerde hier gisterenavond ook al reactie te plaatsen maar blijkbaar is er nergens iets doorgekomen, Skynetkuren (zucht )
Wat de Engelsen en Hollanders betreft : tja je hebt ze in alle talen en alle landen : de luidruchtigen en de stillen... ook in Belgie zenne ...
Groetje,
AmaZony

Gepost door: AmaZony | 20-09-10

Reageren op dit commentaar

Oops ik zag net dat mn linkje niet juist was : correctie (AmaZony kuren lol)

Gepost door: AmaZony | 20-09-10

Reageren op dit commentaar

Ook hier is mn linkje verkeerd pfff : correctie
Groetje,
AmaZony

Gepost door: AmaZony | 20-09-10

Reageren op dit commentaar

Lol AmaZony :-))

Gepost door: maike | 20-09-10

De commentaren zijn gesloten.