28-01-11

Ons taalgebruik

Net zoals onze regering, zit ons taalgebruik ingewikkeld en moeilijk in elkaar. Veel woorden die wij uitspreken worden anders geschreven. Neem nu het woord bibliotheek, waarom niet biblioteek?
Apotheek  -  apoteek
Thuis  -  tuis
School  -  sgool
Schoenen  -  sgoenen
Chloroform  -  kloroform

Zo zijn er een massa letters die onnodig tussen woorden worden geplaatst vind ik! Wie weet er nog zo'n woorden of namen waarvan je vindt dat het anders kan?

12:13 Gepost in Algemeen | Commentaren (9) | Tags: taalgebruik | Pin it!

Commentaren

K heb geen pasklaar antwoord voor uw prangende vraag si!
Wie weet leest er eens een letterkundige je blogje en doet er dan ook effectief iets aan. misschien verandert dat ooit, er is is al veel geëvolueerd in de nederlandse taal. Ik herinner me de liefdesbrieven van mijn vader aan mijn moeder nog die we stiekem op zolder zaten te lezen. Hij had het nog over Menschen en zo, we lachten daar vaak mee met dat ouderwets taalgebruik!
Misschien lachen onze kleinkinderen later ook met dat taalgebruik!
groetjes
Christa

Gepost door: christa | 28-01-11

Reageren op dit commentaar

Vergeleken met Chinees vind ik onze taal niet zo moeilijk hoor.
Tja, het is een kwestie van gewoonte hé. Moest alles geschreven worden zoals we het uitspreken, het zou ook aanpassen zijn.
Het kan altijd anders, zoals: cavia - kavia, chocolade - sjokolade. Ah nee, dat zijn geen woorden waarvan extra letters wegvallen maar de poging tot medewerking was er :-)

Gepost door: bea | 28-01-11

Reageren op dit commentaar

Als je 't nagaat is 't wel ingewikkeld hè ... Ik heb daar eigenlijk nog nooit over nagedacht, maar je hebt gelijk. Het zou veel eenvoudiger kunnen ... of zouden we het dan moeilijker hebben met het lezen ervan omdat we het anders gewoon zijn ?

Misgien sguilt er wel een niewe woortmaker in de sgrijfster van deze blog ;-)

Gepost door: Mamapippa | 28-01-11

Reageren op dit commentaar

Hahaha, jullie zitten op hetzelfde spoor als ik en de medewerking is toppie! :D
Misgien maak ik wel een postje zoals men het zegt ipv hoe men schrijft en volgens mij gaat dat vlug wennen lol :D

Gepost door: maike | 28-01-11

weet niet, ik vind fonetisch schrijven wat moeilijk liggen ivm de dialecten en zo, maar het zou toch idd heel wat logischer kunnen! al was het maar die stomme dt-regels met hun uitzonderingen natuurlijk! en om de zoveel jaar weer eens een aanpassing: simpeler? nee natuurlijk, nog wat meer regeltjes en onlogische uitzonderingen, terwijl het zoveel simpeler zou kunnen!

Gepost door: joten | 29-01-11

Reageren op dit commentaar

Laat me zeggen beste Joten dat algemeen nederlands met minder letters beter verstaanbaar is dan dialect niewoar en laten we veranderen wat overbodig is...als we mogen tenminste :-)

Gepost door: maike | 29-01-11

voor westvlamingen zijn het sgoenen maar voor de rest schoenen, toch?
zou wel gek zijn hihi, ik ben tuis en doe mun sgoenen uit, drink un tasje tee met un stukje keek :-)

Gepost door: fotorantje | 31-01-11

Reageren op dit commentaar

Hihihi... Hebben we er honderd jaar over gedaan eer een Limburger een West-vlaming kon verstaan, en nu gaan we de klok weer terugdraaien. Bedenk trouwens ook dat een Limburger bijvoorbeeld vvveeeel mmmeeeeeeeerrr papiiieeerrr zal nodig hebben om hetzelfde te kunnen zeggen....

Gepost door: Sharp Ben | 31-01-11

Reageren op dit commentaar

tis inderdaad ni simpel de nederlandse spelling... maar was jij da laatst ni die een logske had over sms-taal ? Awel bij mail en sms'en worde de woorde zo kort mogelijk geschreve.... en wat ist gevolg ? we kunnen t bekan ni ontcijfere... lol Ma ik kan je wel een beke volge : zoas de voorbeelde die ge hierbove schreef, der zijn veel van die woorde die simpeler zoude kunne,met minder letters, en toch goe verstaanbaar blijve.. daarin hedde gelijk !

Gepost door: AmaZony | 02-02-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.