07-03-11

Vrienden? Liever niet!

In hoeverre kun je vriendschap definieeren? Hoe diep moet vriendschap zijn om als echte vriendschap door te kunnen gaan? Ik las bij chrissebie iets over 'vriendschap' en dacht er het mijne van. Ik kon er moeilijk een korte reactie gaan plaatsen om haar een beeld te laten vormen over hoe ik er over dacht en heb er dan maar een postje aan gewijd. Pas op, ik ben niet tegen vriendschap of vrienden hebben, maar ikzelf heb al een paar jaren afstand genomen van het fenomeen vriendschap. Neem nu gedichten over vriendschap, prachtig toch! Maar de realiteit is meestal van een heel andere orde! Wat je in deze gedichten leest, is zoals iedereen het zich wenst...spijtig genoeg blijft het bij een wens en wordt er geen rekening gehouden met de ingesteldheid van de mens. Zeg je iets verkeerd? Dan weet je dat dikwijls niet omdat je zogenaamde 'vriend/vriendin' het je niet zegt, of er moet zo'n diepe vriendschap zijn -wat zelden is- dat je er attent wordt op gemaakt, in het andere geval zal men het opkroppen tot de bom ontploft. Of wil je een vriend/vriendin waar je vol vertrouwen je ziel aan blootlegt? Gevaarlijk als je het mij vraagt! Want stel dat er een zware ruzie ontstaat en je vriend/vriendin kent je zwakke en tere plek...gegarandeerd dat ze ermee rond je oren slaat en daar sta je dan! Vroeg of laat sta je toch weer alleen. Hoe dikwijls wordt er niet gezegd dat het geen echte vrienden zijn als ze afstand van je nemen? Maar wat is dan echte vriendschap...zoals in de vriendschapsgedichten? Dat geloof je zelf toch niet hè! Vandaar mijn vragen over echte vriendschap en aanverwanten. Ik praat tegen bijna 'iedereen' en zelden zullen ze het achterste van mijn tong te zien krijgen zo hoef je geen enkele verantwoordelijkheid af te leggen, hoef je je niet af te vragen of men zal gekwetst worden door een nee die je bijna niet over je lippen krijgt. Neen, geef mij maar de manier die ik me eigen heb gemaakt...oppervlakkige 'vriendschapsbanden'!

21:33 Gepost in Algemeen, Persoonlijk | Commentaren (7) | Tags: vrienden, vriendschap | Pin it!

Commentaren

goede avond Maike

Vriendschap wat is dat?????
Weet ge: als een mens in de miserie zit pas dan kent men zijn vrienden
Dan zie je wie je nauw aan het hart liggen en je helpen en dat zijn er maar zeer weinigen hoor!!!
Ben het volledig met je eens in wat je schrijft.

fijne avond en groetjes annemarieke, x

Gepost door: annemarieke | 07-03-11

Reageren op dit commentaar

een onderwerp wat me zeer nauw aan het hart ligt...en waarin ik je volledig gelijk moet geven! komt daar nog bij dat ik al zo moeilijk sociaal contact leg, en als dat dan eens klikt ben ik veel te vlug openhartig, met alle gevolgen vandien.
weet niet, heb al dikwijls gedacht dat als je in een rolstoel zit heel wat hoffelijker behandeld word dan als je een psy stoornis hebt.
misschien denk ik dat maar omdat ik altijd bedrogen word in vriendschappen...

Gepost door: joten | 08-03-11

Reageren op dit commentaar

Ik heb 1 hele goeie vriendin die ik al ken van toen we nog bitter jong waren. We vertellen elkaar echt heel veel, om niet te zeggen alles en (nu ga ik hout vasthouden) we hebben elkaars vertrouwen nog nooit geschonden. Soms horen of zien we elkaar een hele tijd niet maar dat hoeft ook niet, we zijn er als het nodig is: voor een lach of een traan. Echte vriendschap is zeldzaam, iets unieks. Bij anderen ga ik ook niet snel het 'achterste van mijn tong' laten zien, heb ook al te dikwijls het deksel op mijn neus gekregen toen ik anderen te snel vertrouwde en dacht dat het vrienden waren.

Gepost door: bea | 08-03-11

Reageren op dit commentaar

Ja Maike,
Ik ben idd een flapuit die uitkomt voor mijn gevoelens en daar geen doekjes omwindt, dat is ook het doel van mijn blog, mij kunnen ventileren. En k moet je gelijk geven , je hebt erg weinig echte vrienden, ik bots af en toe zo eens met mijn hoofd tegen de muur hoor, in mijn openheid. Maar ja dat ligt nu eenmaal in mijn natuur en die builen en die blutsen moeten we er dan bijnemen hé, jammer genoeg, want dat is af en toe pijnlijk! IK begrijp gewoon niet dat iemand zomaar je laat vallen omdat je openlijk toegeeft dat je een slechte dag hebt en dat je eens wild om je heen schopt! Doet iedereen toch dacht ik, maar ok, misschien bloggen ze er niet over, ach, weet je t gaat al terug beter hoor, zondag beetje in mijn hoekje gezeten en gisteren er terug uitgekrabbeld, en nu de zon er is, kan de wonde alleen maar helen! En k heb weer een wijze levensles geleerd! Dan is het toch ergens goed voor geweest!

groetjes
Christa

Gepost door: christa | 08-03-11

Reageren op dit commentaar

Ik ben t volledig met je eens, maike! (H)echte vriendschappen zijn eerder zeldzaam.
Een mens kan veel vrienden hebben, maar iemand waar je alles mee deelt ... het kan wel s fout lopen!
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 08-03-11

Reageren op dit commentaar

Vrienden, vriendschap ? Woorden die te pas en te onpas gebruikt worden. Als je ze mag geloven heeft iedereen vrienden in overvloed. Hmmm... nee dat noem ik geen 'vrienden'. Heb mijn mening daarover grondig herzien toen ik in een wat moeilijkere periode in m'n leven kwam. Van alle zgn vrienden bleef er slechts ééntje over, die heeft me gesteund en was er voor mij, niet alleen voor de leuke dingen maar ook voor de miserie. En ze is er nog steeds en ik voor haar; dat noem ik vriendschap. Maar t is zeldzaam... dat besef ik maar al te goed. Ik ga heel voorzichtig om wat vriendschap betreft en hou het ook nogal 'oppervlakkig' , behalve die ene dan, een vriendin voor't leven , door dik en dun...
Toch vind ik het fijn dat ik je 'mijn oppervlakkige vriendin' mag noemen maike, lol !!

Gepost door: AmaZony | 10-03-11

Reageren op dit commentaar

vriendschap, zo moeilijk te omschrijven
ik denk dat je van vriendschap kan spreken dat wanneer er eens woorden zijn je toch de draad weer opneemt
wanneer een discussie niet eindigt in ruzie, maar in wederzijds begrip om elkaars mening

Gepost door: fotorantje | 10-03-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.