17-06-12

Lijm-brood of industrie-brood...

of hoe ik het brood tegenwoordig noem. Het is al een paar jaren dat ik het brood verdacht vind en nu krijg ik nog gelijk ook nog! Het is alsof men bij het deeg lijm heeft toegevoegd om het bijeen te houden...vandaag is de korst krokant, morgen is het rubber. Je kunt zelfs de snede van een groot wit en bruin brood oprollen zonder dat het breekt of kruimelt! En dan te bedenken dat men dit brood massaal verkoopt. Een hele poos geleden ben ik in vier dorpen naar een bakker geweest tot ik er ene ontdekte waarvan ik vond dat het de smaak van echt brood benaderde. Misschien zit daar ook lijm in maar dat zie en voel ik niet. Misschien voegt hij ook additieven toe om het zolang mogelijk vers te houden, kan zijn, ook dat voel of zie ik niet maar is voor mij voldoende om met veel smaak een boterham te eten. Vele jaren hebben ze zelfs het gewicht en wat er allemaal in een brood zit niet op de verpakking hoeven te vermelden (vroeger moest dat wel) en ik denk dat daar terug verandering in aan het komen is want ik heb deze week het gewicht en 'bereiding' op de broodzak zien staan. Een groot wit of bruin brood moet normaal gezien een gewicht hebben van 800gr. en dat lieten de industrieële bakkers meer en meer na, zodanig zelfs, dat als het hard waaide en je legde het brood in je handpalm, je brood ging vliegen. Wist je trouwens dat men wat kleurstof aan het deeg toevoegt om bruin brood te verkrijgen?! Wel, dan weet je het nu! Ook begint men stilletjesaan het brood weer zwaarder te maken tot het terug een gewicht heeft van 800gr., maar met wat...met water? Meer lijm? Zoek een goede bakker zodat ie weer echt lekker brood kan bakken en laat die industrieële bakkers links liggen (bij hen geldt alleen 'kassa,kassa)!

15:23 Gepost in Algemeen | Commentaren (5) | Tags: brood, industrie, bakker | Pin it!

Commentaren

Je geeft me de perfecte argumenten om mijn beslissing "zelf brood te bakken" te staven en ik weet wat erin zit : droge gist, witte suiker, boter, voltarwe-meel, zout en water. Mijn broodmachine doet de rest en de geur van vers gebakken brood in je eigen keuken maakt je dag goed.
De zelf gesneden broodsnee gaat niet vliegen en mijn portemonnee is niet leeg.
Lieve groetjes.

Gepost door: Leva | 17-06-12

Reageren op dit commentaar

pff, het is inderdaad echt triestig geworden! en zeggen dat brood vroeger zo lekker kon zijn! hetzelfde als de broodjes, die zijn soms al na enkele uren "verslenst" en taai, ofwel een beenharde brok...

Gepost door: joten | 17-06-12

Reageren op dit commentaar

En hier wil de jeugd alleen maar wit brood eten , daar zit al helemaal niets in! In de plaatselijke bakkerij bakken ze één keer per week zonnebloempittenbrood en dat is heel lekker. Maar tijdens de week eten mijn man en ik geen brood dan is het proteinedrank. Maar wees gerust dat we dan dubbel genieten van een goed stukske brood in het weekend!
groetjes

Gepost door: christa | 18-06-12

Reageren op dit commentaar

wit brood is al dikwijls als wattebrood
en bruin brood daar voegen ze kleurstof toe
dan zijn ze verwonderd dat er zoveel ziektes opduiken
maar niks is nog puur en echt gezond

Gepost door: fotorantje | 18-06-12

Reageren op dit commentaar

Tijdens de koude maanden bak ik zelf brood (alé, mijn machientje) en dat is echt veellll beter dan brood van de bakker. Nu het warm weer is (????) haal ik het ook bij de bakker, waarom eigenlijk, zoveel warmte geeft dat machientje niet. 't Zal het gedacht zijn hé :-) In ieder geval, gewoon goed wit brood is moeilijk te vinden, meestal pure watte of het is zodanig licht en vol gaten dat de confituur door de boterham loopt.

Gepost door: bea | 19-06-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.