06-10-11

Oude glorie

Cher
*****

Ze acteert, rebelleert en choqueert, ze is the talk of the town in Hollywood, een geboren verleidster en...enorm getalenteerd en succesvol.

Ze werd geboren op 20 Mei 1946 in El Centro, een broeierig heet woestijndorp vlak bij de Mexicaanse grens, als Cherilyn dochter van Jackie Chan en John Sarkasian.

Cher1.jpg

"Mijn toekomst ziet er rooskleurig uit", zegt Cher en ze heeft alle reden tot die optimistische uitspraak. Want na enkele uitmuntende acteerprestaties en de eerste Oscar voor haar rol in Moonstruck kan haar carrière niet meer stuk. Wie had dat gedacht van de vrouw die jarenlang alleen in het nieuws stond vanwege haar spraakmakende optredens met Sonny Bono, haar rebellerende gedrag, relaties, scheidingen... Een onbesproken blad is ze nooit geweest en zal ze nooit worden.

Cher.jpg

Enkele van haar uitspraken:

"Ik heb liever dat de mensen mijn werk waarderen dan mijn persoon. Ik vind mezelf trouwens helemaal geen respectabele dame."

"Het belangrijkste in het leven vond ik plezier maken. Maar voor mijn dochtertje toomde ik mijn levenswijze graag in".

"Of ik zin had naast Meryl Streep te spelen? Dé Meryl Streep? Ik kon mijn oren niet geloven, natuurlijk wilde ik dat!"

"Ja, mijn vriendjes zijn jong, en wat dan nog? Ik wens me nu eenmaal niet te gedragen zoals andere dat doen."

Ps: Ze was een specialleke...nu hoor je er weinig of niks meer van. :-)

19:22 Gepost in Oude Glorie | Commentaren (4) | Tags: cher, actrice, zangeres | Pin it!

01-07-11

Oude glorie

Greta Garbo
************

Greta Garbo1.jpg

Geboren op 18 September 1905 in een kraamkliniek in Stockholm.

"Er is een mysterie in jou" zegt een acteur op een dag tegen Greta Garbo.
"Is dat er niet in elk menselijk leven?", antwoordt zij.
Ze heeft beslist gelijk, maar het mysterie om Greta Garbo is wel erg groot. Behalve dat zij Zweedse is die furore maakte in Amerikaanse films, is er heel weinig over deze legendarische actrice bekend. Zelf wil ze niks kwijt aan de pers, maar ook voor haar weinige vrienden is ze altijd een ondoorgrondelijke persoonlijkheid gebleven.

"Gösta Berlings Saga" gaat op 17 Maart 1924 in première en is meteen een populair succes. In Berlijn reageren de critici nog enthousiaster dan in Zweden. De film is een sensatie. Dit succes gaat natuurlijk niet voorbij aan de Amerikaanse produktiemaatschappij MGM. En de grote baas daarvan, Louis B. Mayor, neemt contact op met haar filmregiseur Mauritz Stiller.

Greta Garbo.jpg

Enkele van haar uitspraken:

"Mijnheer Mayor, ik zie er het nut niet van in mezelf te laten aankleden en opmaken, en mannen te verleiden. Ik wil andere rollen!"

"Ik heb niets over mezelf te zeggen. Mijn identiteit bevindt zich op het scherm. En ik heb daar niets aan toe te voegen."

"Alle levens lijken op elkaar, een individu rechtvaardigt zich alleen door wat hij achterlaat".

"Ik ben één van die gewone vriendelijke mensen, die verschrikkelijk lijden als iemand onaardig tegen hen is."

"Ik hou van reizen omdat je dan niemand hoeft te ontmoeten."

20:05 Gepost in Oude Glorie | Commentaren (4) | Tags: greta-garbo | Pin it!

16-06-11

Oude glorie

Bette Davis
***********

Bette Davis1.jpg

Bette Davis werd op 5 april 1908 geboren als Ruth Elizabeth Davis.

"Ik weiger een slaaf te zijn van de filmstudio!" Een uitspraak die Bette Davis ten voeten uit typeert. Hollywood heeft misschien geen andere actrice gekend die zo'n eigen wil had als deze, en die er bovendien àlles aan deed om die wil door te drijven, al moest het via het gerecht! Ze dreef talloze regisseurs tot wanhoop, maar blééf op hun favorietenlijstje staan. Want Bette Davis in een film betekende succes... Een lengendarische vrouw dus. Ze was koppig, opstandig en eigenwijs, maar in het bezit van een onmiskenbaar acteertalent dat haar tot één van de grootste Hollywooddiva's maakte.
Niets of niemand heeft Bette ooit klein gekregen: Hollywood niet, de studio niet, geen enkele man en ook haar leeftijd niet.

Bette Davis.jpg

Enkele van haar uitspraken:
"Werken voor een filmstudio betekent of toegeven aan het zoveelste domme script, of verhongeren. Ik wilde geen van beide."

"Alle make-up van de wereld kon van mij nog geen glamourstar maken. Ik moest het hebben van mijn persoonlijkheid."

22:19 Gepost in Oude Glorie | Commentaren (4) | Tags: bette-davis | Pin it!

15-05-11

Oude glorie

Vera Lynn
********

Vera Lynn.jpg

Zij wist op haar zevende al dat ze zangeres zou worden. Ze werd het, en wat voor één! Ze trad op met de bekendste bands van Engeland en had enorm veel succes met haar solo-optredens. Maar het toppunt van haar roem bereikte ze in de Tweede Wereldoorlog, toen ze met haar radioprogramma duizenden soldaten op de hoogte hield van het leven thuis. Ze werd een onmisbare steun voor 'de jongens' en verdient daarom al een plaatsje in de muziekgeschiedenis.

In 1968 wordt ze op Buckingham Palace benoemd tot Officer of the British Empire, en de mooiste onderscheiding krijgt ze in 1975 als ze tot ridder wordt geslagen, en zich voortaan Dame Vera Lynn mag noemen. "De verrukking hierover was duizendmaal groter dan mijn verbijstering dat een klein meisje uit East Ham het inderdaad tot DAME kan brengen."

In 1982 maakt ze een speciale elpee, waarvan de volledige opbrengst naar de nabestaanden gaat van de Engelse soldaten die op de Falkland-eilanden gesneuveld zijn. En in 1985 nog, als in Nederland een reusachtig feestconcert wordt georganiseerd om de veertigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren, is Dame Vera Lynn aanwezig en zingt ze, toegejuicht door het publiek, waarvan toch maar een deel haar kennen uit die treurige oorlogsjaren, haar grootste, klassiek geworden successen.

oude-glorie,vera-lynn

Enkele van haar uitspraken:

"Tijdens mijn eerste auditie huilde ik tranen met tuiten. Net nu was ik snipverkouden, het was een ramp."

"Vaak lijkt het of mijn leven door het geluk bestuurd wordt. En ik heb keer op keer geluk gehad."

"Mensen zetten hun leven op het spel om mijn radioprogramma te horen. Ik was er ondersteboven van toen ik dat hoorde."

 

 

19:11 Gepost in Oude Glorie | Commentaren (7) | Tags: oude-glorie, vera-lynn | Pin it!

03-05-11

Oude Glorie

Marianne Faithfull
**************

Marianne Faithfull1.jpg

Als er één zangeres is die een bewogen leven achter zich heeft liggen, dan is het wel Marianne Faithfull. Als jong meisje werd ze een van de meest populaire popsterren in de jaren zestig en kreeg ze een hartstochtelijke relatie met hét enfant terrible van die tijd: Mick Jagger (Rolling Stones). Na haar miskraam liep hun relatie echter op de klippen en Marianne greep meer en meer naar drugs en drank. Uiteindelijk was ze niets meer dan een verslaafde... Maar ze vocht zich er weer bovenop.

Marianne wordt op 5 Januari 1947 in Ormskirk Lancashire Engeland geboren.

Marianne Faithfull.jpg

Marianne's eerste song, "As tears go by" , wordt een regelrechte nummer één-hit. Ze is in één klap Engelands nieuwste ster.

Behalve als zangeres stond Marianne ook als actrice op de planken. Ze speelde Ophelia uit Hamlet en was in de film 'The motorcycle' te zien naast Alain Delon.

Enkele van haar uitspraken:
" Op mijn zeventiende was ik een kloostermeisje dat trouwde met haar eerste vriendje én een popster die iedereen het hoofd op hol bracht."

"Al die party's en feestjes... Ik kon er geen 'nee' tegen zeggen. Ik wilde het leven voor driehonderd procent in me opzuigen."

Op de vraag of ze nergens spijt van heeft antwoordt ze: "Natuurlijk zijn er dingen in mijn leven anders hadden kunnen en moeten lopen. Het heeft geen zin om te zeggen dat niets je spijt. Maar ik heb met de gebeurtenissen  leren leven. Vroeger staat zover van me af, maar als ik het over zou moeten doen, vermeed ik de sensationele kant. Die was verre van prettig."

 

 

17:55 Gepost in Oude Glorie | Commentaren (12) | Pin it!